Vad man ska tänka på vid kajakpaddling

Den som är på väg ut i vildmarken och ska paddla kajak kan och bör förbereda sig inför detta äventyr, både vad gäller utrustning och säkerhet. Till att börja med är det viktigt att checka utrustningen, men när det är gjort torde en låg brygga vara den bästa platsen att stiga i en kajak ifrån. Finns inte det så går det såklart också bra att stiga i från strandkanten, även om det är svårare.

Träning ger färdighetdownload-39

Väl i kajaken är balansen en viktig faktor. Här handlar det om att träna och att finslipa motoriken. Alla människor reagerar intuitivt på oväntade situationer. Just vid kajakpaddling är det viktigt att träna bort spontana reflexer och att ta tag i situationen med säkerhet och lugn. Man måste vara handfast med paddeln och träna in en känsla att vara herre över situationen.

Hur man tar sig upp om man hamnar under vattnet

Om olyckan är framme är det A och O att hålla sig lugn och tänka på den säkerhetsstrategi man förhoppningsvis tänkt igenom innan man steg i kajaken. Det bästa är såklart att försöka ta sig upp igen, men det kan vara svårt om paniken är ett faktum. I första hand är det viktigt att hålla sig lugn och agera metodiskt. Börja med att hänga dig kvar i kajaken. Gör inget mer förrän den stannat upp och ner. Om man sedan kan ta sig upp igen är det bra, men om så inte är fallet är det ingen fara. Vänta tills hjälp kommer eller försök få kajaken med dig och simma in till land.

Eskimåsvängen, något för den offensive

Om man kapsejsar kan eskimåsvängen vara ett offensivt sätt att ta sig ur situationen. Den som kan en eller två av alla sätt att göra en sådan på kan klara sig utan någon räddningsauktion.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website