Packning inför långtur

Att komma iväg på en lite längre tripp med kajaken är helt fantastiskt. Du får chansen att ta igen dig och uppleva naturen på det sätt den är som bäst. Det bästa med att paddla kajak är att själv har chansen att bestämma hur det ska bli, till exempel kan du välja mer utmanande bäckar och på så sätt få till en äventyrskänsla. Du kan även välja att variera dig eller att enbart låta bäcken ta dig framåt. Det är helt upp till dig.kayak-218196_960_720

När du packar inför din kajaktur är det viktigt att först och främst se till att få en bra tyngdpunkt i kajaken. Du behöver veta hur mycket du kan belasta din kajak med och samtidigt åka säkert. En tung packning påverkar alltid fart och stabilitet för kajaken och därför bör du även försöka packa så lätt som möjligt. Den tyngsta packningen ska du placera i centrum, annars finns det risk för att din kajak blir svår att svänga åt ett håll, svänger sig själv eller så kan du få svårigheter med att hålla en rak kurs. Se till att använda dig av vattentäta påsar för till exempel din mobil, gps och tändstickor.

Det är klokt att packa med nödbloss, nödraket samt VHF-radio när man ska paddla en längre sträcka. Även dessa bör givetvis förvaras på ett sätt så att det inte riskerar att bli blött om du kapsejsar. Hur mycket packning du kan ta med beror helt på vad du har för kajak och hur van paddlare du är. Ju vanare du är, desto enklare har du för att manövrera din kajak i alla typer av väder och därför kan du ta med dig mer packning än någon som är ovan när det kommer till att paddla kajak. Det är dock alltid smidigare med mindre packning.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website