Olika sorters kajaker

Det finns många olika typer av kajaker. Namnet brukar vara en bra ledtråd vad de är tänkta att användas till. Riktiga kajakentusiaster väljer ofta att skaffa flera kajaker för att sedan utnyttja den modell som är mest lämplig för vad de tänkt göra. Andra satsar på en enda kajak som de behåller i många år. Ett tips för den som vill provpaddla flera kajaktyper är att hyra dem för att känna på vad de erbjuder. Att emellanåt byta kajaktyp är utvecklande och hjälper dig att upptäcka nya sätt att njuta av kajakpaddling.

Rekreationskajakkayaking-569282_960_720

För paddling nära stränder, i sjö eller å, och egentligen all typ av enklare paddling, är det perfekt med en rekreationskajak. Kort och gott är de till för rekreation och det viktigaste valet är storleken. Vanligtvis är de mellan 250 cm och 450 cm. En mindre rekreationskajak är lämplig för kortare paddelturer, medan en större modell är väldigt praktiskt för den som tänkt sig en längre expedition. Ju större rekreationskajaken är, desto mer packning får plats.

Fiskekajak

Syftet med denna kajak är att de ska vara väldigt bekväma att sitta i när du fiskar. Moderna fiskekajaker har ett säte som kan höjas och sänkas. På grund av designen brukar det också vara möjligt att stå upp och fiska. Kajaktypen riktar sig främst till den fiskeintresserade och de kan byggas på med ett flertal olika tillbehör, till exempel ekolod, spöhållare och GPS. Den som bara vill fiska emellanåt kanske istället kan utrusta en rekreationskajak med några extra tillbehör för fiske.

Forskajak

Ett samlingsnamn för kajaker som används för att paddla i forsar. Vanligast är så kallade creekers som har lite större volym. Det behövs för att kunna hantera extrema utmaningar. Riverrunbåtar har något mindre volym med mer plana skrov. Därför kan de surfa bra på de vågor som bildas i forsar. För en teknisk paddlare är de ett utmärkt val, eftersom de kan kontrolleras med hög precision. Freestylekajaker är små forskajaker avsedda för att leka eller träna i forsar. Nackdelen är att de är mer tungpaddlade mellan forsar.

Leave a Reply

Name *
Email *
Website