Köpa kajak

Det kan kännas utmanande och svårt när man ska köpa sin allra första kajak, dock finns det några bra råd som man bör följa och som gör det betydligt enklare att välja rätt.

Om man är helt ny på sporten är det viktigt att man har en kajak som är stadig, lätt att hantera och som gärna kan tåla en del stötar. För att ta reda på om en kajak är tillräckligt stadig och stabil kan man kolla på botten av båten. Ju plattare undersidan är desto mer stabil är kajåken. Finns det möjlighet är det absolut bästa sättet självklart att provpaddla i kajaken innan man köper den.

White Water Kayak Skill Water Sports Courage

Det finns två olika typer av kajaker att välja mellan. Detta är dock ingenting man bör oroa sig för eftersom de fungerar på exakt samma sätt och det enda som skiljer åt, är egentligen utseendet.

En glasfiberkajak glänser riktigt ordentligt och ger den där lyxiga känslan som många vill ha, däremot är den inte alls lika stöttålig som plastkajaken, som man enkelt kan släpa upp på klippan eller bryggan utan att behöva oroa sig för att kajaken spricker.

Ett annat råd som kan vara mycket bra att fundera över är vem som faktiskt ska paddla i kajaken. Vikt, längd och vilken kroppsstorlek man har kan ha en mycket stor påverkan på kajaken. Är man liten till storlek eller barn är det bättre att satsa på en kort kajak som inte är längre än 4 meter, men om man vill går det minst lika bra med en längre. Däremot kan det vara betydligt svårare att manövrera kajaken rätt.

Innan du köper kajaken bör du också titta på att fotstödet, som du faktiskt styr kajaken med, går att justera så det passar flera olika längder. Även ryggstödet ska kunna justeras både i sidled och i höjd för att paddlingen ska bli så bekväm som möjligt!

Leave a Reply

Name *
Email *
Website